World Antimicrobial Awareness Week

Van 18 tot en met 24 november gaat de campagne World Antimicrobial Awareness Week (#WAAW) weer van start. Ook nu in het teken van de strijd tegen antimicrobiële resistentie (AMR). Het doel is om het bewustzijn en begrip van AMR te vergroten, en tegelijkertijd best practices te stimuleren die de verdere opkomst en verspreiding van resistente infecties helpen te verminderen.

Antimicrobiële resistentie


Antibioticaresistentie is al jaren een belangrijke term, maar niet alleen bacteriën kunnen ongevoelig worden voor geneesmiddelen. Naast bacteriën kunnen ook virussen, schimmels en parasieten resistentie ontwikkelen. Om de resistentie van deze ziekteverwekkers te omvatten, gebruiken we de term antimicrobiële resistentie (AMR). Resistentie zorgt ervoor dat infecties moeilijk of zelfs helemaal niet behandeld kunnen worden.

Antibiotica en resistentie, de cijfers


In 2019 werden bijna 5 miljoen menselijke sterfgevallen wereldwijd in verband gebracht met antibioticaresistentie, waarvan 1,3 miljoen menselijke sterfgevallen rechtstreeks toe te schrijven waren aan antibioticaresistentie. Wist je dat de ontwikkeling van een nieuw antibioticum kan 10-15 jaar duren en meer dan 1 miljard euro kosten? Ook hierom is het belangrijk om zuinig te zijn op de antibiotica die wij hebben.

#WAAW

Antibioticaresistentie: Wat is het en waarom is het een risico?

Antibioticaresistentie ontstaat wanneer bacteriën zich aanpassen en ongevoelig worden voor antibiotica. Dit kan gebeuren door herhaald of onnodig gebruik, waardoor een antibioticum uiteindelijk niet meer effectief is tegen bepaalde bacteriën. Artsen zijn daarom voorzichtig met het voorschrijven van antibiotica om deze resistentie zoveel mogelijk te beperken.

Gevaren van Resistentie

Resistente bacteriën zorgen ervoor dat infecties moeilijker of zelfs onmogelijk te behandelen zijn, wat levensbedreigend kan worden. Een voorbeeld is de MRSA-bacterie (de ‘ziekenhuisbacterie’), een resistente huidbacterie die ernstige infecties kan veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Verantwoord antibioticagebruik is cruciaal om de effectiviteit van deze medicijnen te behouden en toekomstige behandelopties veilig te stellen.

Activiteiten tijdens WAAW 2024

Tijdens de WAAW 2024 worden zowel landelijk als regionaal activiteiten georganiseerd door de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie en door onze partners.

Podcast: Praat over antibiotica – wat is antibiotica en hoe en wanneer gebruik je het?

Je kan deze #WAAW ook podcasts beluisteren die door de zorgnetwerken zijn opgenomen.  Zoals onderstaande podcast over het gebruik van antibiotica.

gemeenschappelijke missie tegen Antibioticaresistentie

Als zorgprofessionals is het belangrijk om samen met patiënten te beoordelen of antibiotica echt nodig zijn. Door goed advies te geven over het juiste gebruik van antibiotica, kunnen we ervoor zorgen dat deze waardevolle medicijnen ook in de toekomst effectief blijven. Zo helpen we antimicrobiële resistentie te voorkomen en blijven antibiotica een krachtig wapen in de strijd tegen infecties.

Hoe kunnen we als zorgprofessionals patiënten beter bewust maken van het risico van antibioticaresistentie zonder hen af te schrikken van het gebruik van antibiotica wanneer dat echt nodig is?

Ik hoop een waardevolle discussie te starten over hoe we het juiste evenwicht kunnen bereiken tussen voorzichtigheid en het behouden van vertrouwen in het gebruik van antibiotica.


Ontdek meer van ZORGSOCIALS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

"Jouw mening en ideeën maken deze blog nog waardevoller. Laat hieronder je reactie achter – ik hoor graag van je!"

Scroll naar boven