Hulp nodig? Dit kan anoniem. Bel 0800-0113 of start een chat, 24/7 bereikbaar.
Wereld Suïcide Preventie Dag (10 september) en de bijbehorende week zijn opgericht om aandacht te vragen voor het belangrijke thema van suïcidepreventie. Het verschil zit vooral in de duur en intensiteit van de activiteiten en bewustwordingscampagnes.
Feiten en cijfers uit 2023
In 2023 waren er in Nederland 1.885 suïcides. Dit aantal ligt iets lager dan in 2022, maar op de lange termijn blijft het aantal redelijk stabiel.
Mannen plegen bijna twee keer zo vaak suïcide als vrouwen.
Jaarlijks worden er naar schatting zo’n 40.000 suïcidepogingen gedaan. Dit ligt veel hoger dan het aantal fatale suïcides en toont aan dat veel mensen hulp nodig hebben, zelfs als hun pogingen niet fataal zijn.
Elke suïcide heeft een directe impact op zo’n 135 mensen. Dat betekent dat jaarlijks bijna 250.000 mensen hierdoor geraakt worden.
Wereldwijd stapt er elke 40 seconden iemand uit het leven.
Suïcidepreventie is om verschillende redenen van groot belang
Levens redden Elke suïcide is niet alleen een persoonlijk, maar ook een maatschappelijk verlies. Het maakt een einde aan een leven en laat diepe littekens achter bij familie, vrienden en de gemeenschap. Preventie kan levens redden en het leed van nabestaanden verzachten.
Mentale gezondheid Suïcide komt vaak voort uit ernstige psychische problemen zoals depressie, angst of andere mentale klachten. Door te focussen op preventie, zorgen we ervoor dat mensen de juiste hulp en steun krijgen.
Bewustwording en begrip Door open te praten over suïcide doorbreken we het stigma rondom mentale gezondheid. Hoe meer we dit onderwerp bespreekbaar maken, hoe groter de kans dat mensen hulp durven zoeken en eerlijk zijn over hun gevoelens.
Economische impact Suïcide en pogingen brengen niet alleen emotioneel, maar ook economisch verlies met zich mee. Denk aan verlies van productiviteit en medische kosten. Preventie kan helpen deze impact te verkleinen.
Gemeenschapssteun Suïcidepreventie versterkt de gemeenschap. Het laat zien dat we om elkaar geven en bereid zijn te helpen als het nodig is.
Door oog voor elkaar te hebben, samen te werken en suïcide bespreekbaar te maken, kunnen we helpen dit te voorkomen.
Wereld suïcide preventie week
Van 9 tot en met 15 september is het Wereld Suïcide Preventie Week. In deze week wordt extra aandacht gegeven aan suïcide, en dat is hard nodig! Het raakt ons allemaal. Of je nu zelf worstelt met suïcidale gedachten, of iemand kent in je omgeving die hiermee te maken heeft.
#Ikhelpmee Campagne: Met een online training leer je binnen een uur zelfverzekerd het gesprek aan te gaan met iemand die aan zelfdoding denkt. 113 presenteert een vijftal webinars, waar elke dag een ander thema wordt behandeld.
Doe mee met ‘Walk into the light‘, een symbolische wandeltocht van donker naar licht. Het evenement vindt plaats op verschillende locaties in Nederland en wordt georganiseerd door de Stichting Suïcide Preventie Centrum in samenwerking met lokale organisaties.
Conferentie Suïcidepreventie: Samen Sterk! 12 september in de Mauritskazerne in Ede, met een heel divers programma.
Triatlon voor Tim: op 7 september wordt hier geld ingezameld en zal 113 Fonds samen met stichting ‘Door het geluid‘ studenten interactieve workshops aanbieden.
Wil je zien wat er nog meer op het programma staat? Kijk dan op de agenda.
Wat kun je nog meer doen om bewustwording te creëren
Start een actie via actie.113.nl of doneer direct voor suïcidepreventie.
Of maak van een bankje in jouw buurt een 1K Z1E J3-bankje. Je kan bij 113 een gratis plaquette aanvragen.
Maak je je zorgen om iemand? Of heb jezelf hulp nodig
Je kan 24 uur per dag contact opnemen met 113. Ze zijn te bereiken op 0800-0113, of bezoek hun website voor meer informatie. Je kunt daar ook anoniem chatten als je dat prettiger vindt.
“Ik weet dat er veel links en informatie op deze pagina staan, maar ik wil echt benadrukken hoe belangrijk het is om dit te delen. Elk mens is uniek en waardevol! Dat is het toch zeker waard?”
Hulp nodig? Dit kan anoniem. Bel 0800-0113 of start een chat, 24/7 bereikbaar.