Wanneer wordt de apotheek gehoord?

Het is nog maar kort geleden dat ik mijn nieuwe avontuur in de apotheek begon, maar dit onderwerp gaat me echt aan het hart. Medicijntekorten – we ervaren het allemaal, zowel voor als achter de balie.

Zoektocht naar alternatieven

Het personeelstekort zorgt ervoor dat apotheekmedewerkers iedere dag voor twee werken. Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de medicijnen die wél leverbaar zijn, uiteindelijk bij de patiënt terechtkomen. Dit betekent echter ook dat we constant op zoek zijn naar toegestane alternatieven, aan het bellen zijn met andere apotheken en helaas ook soms patiënten moeten teleurstellen met een ‘nee’.

Je kunt je voorstellen hoe frustrerend dat is – voor ons, maar zeker ook voor de patiënten. Het is begrijpelijk dat velen van hen zich afvragen: “Hoe kan dit in een land als Nederland? Dit zou toch niet mogen gebeuren?”
Maar helaas, dit is de harde realiteit waar we dagelijks mee te maken hebben, en er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.

Stakingen en Stiptheidsacties: De Noodkreet van Apotheekmedewerkers

In de apotheken wordt keihard gewerkt om patiënten van dienst te zijn, maar toch lijkt er weinig aandacht voor ons te zijn vanuit de politiek en media. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Fleur Agema, richt zich in haar plannen op diverse belangrijke zorgkwesties, maar apotheekmedewerkers lijken volledig over het hoofd te worden gezien.

Daarom zijn er inmiddels acties gestart, georganiseerd door vakbonden FNV en CNV. Stiptheidsacties zijn nu al twee weken bezig, en afgelopen week zijn er zelfs twee lokale stakingen geweest. Toch lijkt dit nieuws nog niet echt door te dringen tot het grote publiek, op een enkele lokale krant na. Omroep Gelderland heeft er gelukkig wel aandacht aan besteed, maar ik hoop van harte dat meer media dit verhaal oppakken. Het is belangrijk dat apotheekmedewerkers zich gehoord voelen, want de druk op ons is enorm.

Minister Agema spreekt in het regeerprogramma over een tekort van maar liefst 200.000 medewerkers binnen zorg en welzijn tegen 2033. Daar horen de apotheken toch ook bij? Helaas wordt de apotheek in het regeerprogramma niet één keer genoemd.

Apotheekmedewerkers Onzichtbaar in Politieke Plannen voor de Zorg

Begrijp me niet verkeerd – er staan prachtige plannen in het regeerprogramma, maar een essentieel onderwerp lijkt over het hoofd te worden gezien: de toegang tot voldoende, veilige en betaalbare medicijnen. Zonder goed functionerende apotheken en een oplossing voor de medicijntekorten, kunnen we onmogelijk de zorg leveren die onze patiënten nodig hebben.

Ik hoop dat we met deze acties eindelijk de aandacht krijgen die de apotheek en haar medewerkers verdienen. Want zonder ons – zonder de juiste medicijnen – staat de zorg stil.

Zs Wanneer Wordt Apotheek Gehoord2

Zorgplannen van Minister Fleur Agema: Een Samenvatting

Het kabinet presenteert hun plannen voor de zorg onder leiding van minister Fleur Agema, gericht op betaalbaarheid, personeelstekorten en een ‘gezonder Nederland’.

  • Toegankelijke zorg voor iedereen: Het eigen risico daalt in 2027 naar €165, en patiënten betalen nooit meer dan €50 per behandeling in het ziekenhuis. Dit moet de zorg betaalbaarder maken.

  • Aanpak personeelstekort: Met verwachte tekorten van 200.000 medewerkers in 2033, zet het kabinet in op halvering van administratietijd en efficiëntere zorg door technologie.

  • Behoud van streekziekenhuizen: Spoedeisende hulp en kleine operaties blijven lokaal, met financiële steun voor streekziekenhuizen.

  • Beter voor ouderen: Investeringen in 290.000 extra ouderenwoningen en meer verpleeghuisplekken tegen 2030, met minder administratie in de zorg.

  • Jeugdzorg hervormen: De focus ligt op jongeren die de hulp het meest nodig hebben, met afbouw van gesloten jeugdzorg en kleinschalige, lokale alternatieven.

  • Preventie en gezondheid: Er komen strengere regels voor ongezonde marketing en vapes, meer aandacht voor vaccinaties, en investeringen in sporten en bewegen.

Lees hier het volledige bericht van de Rijksoverheid.

De overheid zet volop in op betaalbare zorg, het aanpakken van personeelstekorten en het werken aan een ‘gezonder Nederland’. Voor veel zorgsectoren klinken deze plannen als goed nieuws, maar voor ons als apotheekmedewerkers blijven de veranderingen vaag en missen we concrete verbeteringen. Hoewel sommige sectoren met enthousiasme reageren, voelen wij en ons team ons nog steeds niet gehoord.

Zullen deze plannen daadwerkelijk impact hebben op de zorgsector? Wat vind jij hiervan? Deel je mening en laten we samen in discussie gaan over de mogelijke gevolgen en kansen

Lieve groet Vanessa


Ontdek meer van ZORGSOCIALS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

"Jouw mening en ideeën maken deze blog nog waardevoller. Laat hieronder je reactie achter – ik hoor graag van je!"

Scroll naar boven