Balanceren tussen zorg en actie

Wat een chaotische tijd is het in de wereld van de farmacie! Ik weet niet of je het hebt gehoord, maar op 2 september zijn de apothekersassistenten begonnen met stiptheidsacties. Ze zijn gefrustreerd omdat de CAO-onderhandelingen zijn vastgelopen.

Wat de Acties Inhouden

Wat houden deze acties in? Nou, Apothekersassistenten houden zich strikt aan de regels van hun CAO en arbeidsovereenkomst. We doen geen overwerk, openen de apotheek niet eerder of sluiten het niet later zonder vergoeding, en nemen hun pauzes volgens de regels. We zijn niet bang voor sancties, omdat we alles volgens de regels doen. Maar dit kan wel betekenen dat patiënten en cliënten langer moeten wachten om medicijnen te krijgen.

Eisen van Apotheekmedewerkers

Natuurlijk doen we dit niet zomaar. We hebben een paar eisen: betere arbeidsomstandigheden, een loonsverhoging van 8% en eerlijke vergoeding voor extra werk. Het is allemaal bedoeld om onze werkomstandigheden te verbeteren en eerlijk beloond te worden voor ons harde werk.

Regionale actie: Een Historisch Moment

9 september 2024 was er een regionale staking van de apotheken in de regio Katwijk en Leiden. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat Nederlandse apotheekmedewerkers staakten! Dat geeft wel aan hoe hoog de frustratie is.

En het houdt niet op bij regionale stakingen. De vakbonden hebben gezegd dat ze bereid zijn om een landelijke staking te organiseren als de situatie niet verbetert.1

Oproep aan de Minister van VWS

Werkgeversorganisaties ASKA en WZOA vragen de minister om extra financiële steun om loonachterstanden in te halen, te bekostigen uit het jaarlijkse budget dat zorgverzekeraars van de overheid ontvangen.2

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren om deze situatie op te lossen. De apothekersassistenten verdienen betere lonen en arbeidsomstandigheden en de minister van VWS, Fleur Agema, kan niet langer deze stakingen negeren. Ze speelt een cruciale rol in het oplossen van dit CAO-onflict in de zorgsector.

Perspectief van een student

Het is een fascinerende tijd om mijn carrière in de farmacie als student te beginnen. Elke dag word ik getuige van de onvermoeibare inspanningen van de apotheker, apothekersassistenten, de algemene ondersteuners en de bezorgers waar ik mee werk. Ze geven alles wat ze hebben om voor iedere patiënt de best mogelijke zorg te bieden, zelfs in deze enorm uitdagende tijden.

En de uitdagingen zijn groot! De medicijnvoorraden kampen met tekorten, grotendeels te wijten aan een falend preventiebeleid. Dit betekent dat we voortdurend moeten improviseren en alternatieve oplossingen moeten zoeken. Het is een complexe puzzel die we elke dag proberen op te lossen, en ik zie mijn collega’s dit met vastberadenheid en toewijding doen.

Er heerst echter een gecompliceerd gevoel onder de apotheekmedewerkers. Aan de ene kant is er de toewijding en drang om voor de patiënten te zorgen, om hen te helpen hun medicijnen te krijgen en hun gezondheidsproblemen op te lossen. Maar aan de andere kant zien we geen andere uitweg dan actie te voeren om onze stem te laten horen. We bevinden ons in een moeilijke positie, gedwongen om te kiezen tussen onze ‘plicht’ om voor de patiënten te zorgen en onze behoefte om op te komen voor onze rechten. Dit ook om juist voor de mensen die wel ontvangen in de apotheek te kunnen blijven helpen!

Het is een kwetsbaar evenwicht, maar we zien het als de enige manier om aandacht te krijgen. Hoewel we geen hinder voor de patiënten willen veroorzaken, voelen we ons genoodzaakt actie te ondernemen. De situatie is lastig, maar we houden vast aan ons standpunt. #weslikkenhetnietlanger

Samen in actie voor de toekomst van de farmacie

De huidige ontwikkelingen in de farmacie roepen niet alleen om veranderingen, maar onderstrepen ook de veerkracht en toewijding van iedereen die zich dagelijks inzet voor de gezondheid van anderen. De stakingen en onderhandelingen zijn slechts een onderdeel van het grotere geheel dat onze gezamenlijke toekomst zal vormgeven. Ik koester diepe bewondering voor alle collega’s die de moed tonen om te blijven strijden voor een betere sector en tegelijkertijd hun werk voortzetten in deze uitdagende tijden. Hoewel ik nog veel te leren heb, ben ik trots om deel uit te maken van een vakgebied dat zo veel passie en complexiteit in zich draagt.

Lieve groet Vanessa

  1. Update: de landelijke staking zal 12 november plaatsvinden in Den-Haag. Naar verwachting komen er 10.000 apotheekmedewerkers staken. ↩︎
  2. Tot op heden houdt de minister zich afzijdig en wil zich niet mengen in deze kwestie. Ze geeft aan dat er geen financiële middelen beschikbaar zijn om hierin te ondersteunen.

    Ondertussen schuiven de zorgverzekeraars de verantwoordelijkheid door naar de werkgeversorganisaties. Volgens hen hebben deze organisaties middelen ontvangen die bestemd waren voor onze lonen. Dit heeft geleid tot een klassiek kastje-muur-verhaal, waarbij er geen duidelijkheid is over de bestemming van de financiële middelen.

    Het is hoog tijd voor transparantie. We moeten de financiële boeken op tafel leggen om duidelijkheid te krijgen over wat er precies met deze middelen is gebeurd. Het geld kan immers niet zomaar verdwenen zijn?
    ↩︎

Ontdek meer van ZORGSOCIALS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

"Jouw mening en ideeën maken deze blog nog waardevoller. Laat hieronder je reactie achter – ik hoor graag van je!"

Scroll naar boven