Wist je dat in Nederland jaarlijks medicijnen met een waarde van minimaal €100 miljoen worden vernietigd? Dit bedrag wordt al 30 jaar genoemd, terwijl de prijzen en hoeveelheden van medicijnen alleen maar zijn gestegen. Nieuwere schattingen, zoals die van Logistics Centre Brabant (LCB), spreken zelfs van een mogelijk verlies van €2,3 miljard. Medicijnverspilling is een gigantisch probleem, niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk. Gelukkig zijn er initiatieven die hier verandering in willen brengen.
VerspildePillen.nl: van bewustwording naar actie
Een van de belangrijke initiatieven in de strijd tegen medicijnverspilling is VerspildePillen.nl. Deze organisatie richt zich op twee belangrijke doelen:
1. Inzicht en bewustwording
VerspildePillen.nl verzamelt en analyseert gegevens over ongebruikte medicijnen die worden teruggebracht naar apotheken, zorginstellingen en milieustraten. Door deze data te vertalen naar concrete cijfers, wordt duidelijk hoe groot het financiële verlies daadwerkelijk is. Dit helpt niet alleen om bewustwording te creëren, maar vormt ook een basis voor duurzamer beleid.
2. Praktische oplossingen
Naast bewustwording werkt VerspildePillen.nl ook aan concrete maatregelen. Zo faciliteert en stimuleert de Nederlandse overheid inmiddels op steeds grotere schaal de heruitgifte van ongebruikte medicijnen. Waar dit begon bij slechts 4 ziekenhuizen, nemen nu al 14 ziekenhuizen deel aan dit duurzame medicatiebeleid. Ook worden retour- en restmedicaties gekoppeld aan medicijntekorten, wat bijdraagt aan een efficiënter gebruik van bestaande middelen.
Red levens: vernietig geen bruikbare medicijnen
Huisarts Walter Schrader zet zich actief in tegen medicijnverspilling. Met zijn petitie ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen’ vraagt hij aandacht voor de enorme hoeveelheden medicijnen die wekelijks in Nederlandse apotheken worden ingeleverd en vernietigd. Wil je meer weten over zijn visie en aanpak? In een inspirerende podcast vertelt hij uitgebreid over dit belangrijke onderwerp.
De belangrijkste punten uit de petitie:
Om kwaliteit en veiligheid te garanderen, wordt voorgesteld om alleen medicijnen te hergebruiken die:
Daarnaast zou de inzameling zorgvuldig verlopen via artsen en apothekers.
Oproep aan de overheid
De petitie roept minister Fleur Agema (ja, daar is ze weer) op om:
Wil jij bijdragen aan dit belangrijke initiatief? Teken de petitie via gebruikrestmedicatie.petities.nl.
Samen tegen medicijnverspilling
Medicijnverspilling is niet alleen een financiële kwestie, maar ook een morele en maatschappelijke uitdaging. Initiatieven zoals VerspildePillen.nl en de petitie van Walter Schrader tonen aan dat oplossingen binnen handbereik liggen. Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken aan een duurzamere toekomst.
Een herkenbaar probleem
In onze apotheek zien we dagelijks hoe medicijnverspilling een rol speelt. Patiënten brengen regelmatig ongebruikte medicijnen terug, die volgens de regels vernietigd moeten worden, ook al zijn ze nog in perfecte staat. Dit voelt soms ontzettend wrang, zeker wanneer je weet dat er elders een tekort aan dezelfde medicijnen is. Daarom word ik heel enthousiast van initiatieven zoals VerspildePillen.nl. Het laat zien dat er wél manieren zijn om deze verspilling tegen te gaan en tegelijkertijd zorg duurzamer te maken. Dit soort projecten geven hoop en inspiratie om samen in actie te komen voor een efficiënter en menselijker zorgsysteem. Door dit bericht te delen worden we #samenwijzer
Ontdek meer van ZORGSOCIALS
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.