Optima Farma publiceerde onlangs een artikel met de titel “Naast een goede cao is ook de inhoud van het beroep belangrijk!” Daarin bespreken ze een gesprek met Martin van Rijn, de bemiddelaar die door de minister van VWS is aangesteld om het cao-conflict in de apotheekbranche vlot te trekken.
En daarmee raken ze precies de kern van het probleem. Een eerlijke cao is zonder twijfel essentieel, zeker gezien de verantwoordelijkheid die wij als apothekersassistenten dragen. Maar minstens zo belangrijk is dat er iets verandert in de inhoud van ons vak.
Meer dan alleen medicatie meegeven
Door het preferentiebeleid, het verdwijnen van hulpmiddelen uit de apotheek en de aanhoudende geneesmiddeltekorten bestaat ons werk steeds minder uit echte farmaceutische zorg en steeds meer uit het uitleggen van regels en beleid.
Sinds ik begonnen ben met de opleiding tot apothekersassistent, merk ik dat ik aan de balie vaker bezig ben met ‘slecht nieuws’ brengen dan met adviseren over medicatie. Veel patiënten begrijpen niet waarom ze wéér een ander merk meekrijgen en denken dat de apotheek daarvoor verantwoordelijk is. In werkelijkheid worden deze keuzes bepaald door de zorgverzekeraar. Dit leidt tot frustratie – niet alleen bij patiënten, maar ook bij ons.
In plaats van ons te focussen op inhoudelijke zorg, gaat veel tijd verloren aan het uitleggen van regels waar we zelf ook niet achter staan. En dat terwijl ons beroep zoveel meer inhoudt dan mensen denken.
Wat er achter de schermen gebeurt
Ondanks deze uitdagingen blijft het een prachtig vak. Achter de balie doen we veel meer dan alleen doosjes meegeven. We controleren recepten, checken medicatie-interacties, overleggen met artsen, verwerken herhaalrecepten en zoeken naar oplossingen als een geneesmiddel niet leverbaar is. En dat laatste gebeurt helaas steeds vaker.

Door de aanhoudende tekorten zijn we continu bezig met het vinden van alternatieve medicijnen, wat veel extra tijd kost. Patiënten rekenen erop dat hun medicatie beschikbaar is – en terecht. Maar achter de schermen doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben.
Als het preferentiebeleid niet wordt versoepeld, blijven de geneesmiddelentekorten bestaan. Dit zorgt niet alleen voor meer frustratie en een hogere werkdruk, maar drijft uiteindelijk ook de zorgkosten op.
Erkenning voor ons vak is hard nodig
Het tekort aan apothekersassistenten groeit en de werkdruk neemt toe. Als er niets verandert – in zowel salaris als in de inhoud van het beroep – wordt het steeds moeilijker om goede farmaceutische zorg te blijven leveren.
Apothekersassistenten zijn onmisbaar in de zorg. Zonder ons zou de medicatieveiligheid ernstig in gevaar komen. Het wordt tijd dat er meer erkenning komt voor ons vak, want de zorg achter de schermen verdient net zoveel waardering als de zorg die zichtbaar is!
Ontdek meer van ZORGSOCIALS
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.