Van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 3 november vindt ‘de Week van Ons Water’ weer plaats. Dit jaar ligt de focus opnieuw op het verantwoord omgaan met medicijnenresten voor een schoner milieu. De boodschap is duidelijk: “Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!”
Tijdens deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het inleveren van ongebruikte medicijnen. Medicijnresten kunnen schadelijk zijn voor het milieu, en door ze bij de apotheek in te leveren, kunnen ze op de juiste manier worden verwerkt. Bovendien wordt iedereen aangemoedigd om met de apotheker in gesprek te gaan over het gebruik van medicijnen, zodat er minder vaak ongebruikte medicijnen overblijven.
Verspil geen pil
De landelijke inzamelweek is een initiatief van de Coalitie Duurzame Farmacie (KNMP, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Neprofarm en Bogin), het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en MediSchoon. Met deze campagne willen zij voorkomen dat medicijnresten in het milieu terechtkomen en verspilling tegengaan. Heb je nog ongebruikte medicijnen in huis? Lever ze in bij je apotheek en draag je steentje bij aan een schoner milieu!
In Nederland gebruiken zo’n 11 miljoen mensen regelmatig medicijnen. Jaarlijks worden er ongeveer 420 miljoen doosjes met geneesmiddelen verstrekt, in verschillende vormen zoals tabletten, capsules, zalven, gels, druppels en injectievloeistoffen.
Milieu-impact van Medicijnresten in Water
Wanneer medicijnen worden gebruikt, verdwijnen ze niet zomaar uit het milieu. Resten van deze middelen komen via urine en ontlasting in het riool terecht. Ook bij het wassen van zalven of gels van het lichaam of uit kleding, belanden medicijnresten in het water. Hierdoor komt jaarlijks minstens 190.000 kilogram aan medicijnresten in ons oppervlaktewater terecht.
Sommige geneesmiddelen hebben een bewezen negatieve impact op het waterleven en de kwaliteit van drinkwater. Zo kunnen pijnstillers weefselschade veroorzaken bij vissen, kunnen anticonceptiemiddelen leiden tot geslachtsverandering bij vissen, en beïnvloeden antidepressiva het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen.
Het is daarom belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden. Innovaties in waterzuiveringstechnologieën zijn noodzakelijk, maar wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uit gehaald te worden.
Voorkomen is dus beter. Daarom is het belangrijk om:
Op deze manier kunnen we de impact van medicijnresten op het milieu verminderen.
De Rijksoverheid werkt samen met de zorg- en watersector in de Ketenaanpak ‘Medicijnresten uit Water’ om de vervuiling van grond- en oppervlaktewater met medicijnresten te verminderen. Het doel is om verspilling tegen te gaan zonder de toegankelijkheid van geneesmiddelen voor patiënten in gevaar te brengen. Deze aanpak richt zich op vijf thema’s en brengt negen ketenpartners samen, waaronder geneesmiddelenproducenten, apothekers, voorschrijvers en patiënten.
1. Medicijnverspilling: Wat kun jij doen?
Deze samenwerking tussen de negen ketenpartners – geneesmiddelenproducenten, groothandels, apothekers, voorschrijvers, verpleegkundigen, drogisten, patiënten, zorgverzekeraars en de overheid – moet ervoor zorgen dat medicijnresten in het water zoveel mogelijk worden teruggedrongen en verspilling wordt voorkomen.
Meer hierover kun je lezen in de informatiegids ‘verspil geen pil’ van het KNMP.
https://www.knmp.nl/sites/default/files/2022-04/Inspiratiegids_Verspil_geen_Pil_v10.pdf
2. Medicijnresten inleveren bij de apotheek
Als je medicijnresten wilt inleveren bij de apotheek, zijn er een paar zaken waar je op moet letten:
Door op deze manier om te gaan met medicijnresten, zorg je ervoor dat ze veilig en milieuvriendelijk worden afgevoerd.
Ontdek meer van ZORGSOCIALS
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.