Een alternatief voor pijnverlichting en ontspanning
Tijdens bevallingen krijgen veel vrouwen medische pijnverlichting, zoals een ruggenprik (24%) of andere middelen zoals lachgas of een Remifentanil infuus (18%). Deze methoden kunnen echter bijwerkingen en complicaties met zich meebrengen. Daarom wordt VR steeds vaker als alternatief gebruikt in ziekenhuizen zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum en Geboortecentrum Sophia. VR helpt vrouwen zich te ontspannen en hun aandacht te verleggen, zodat ze de pijn beter kunnen verdragen.
Hoe werkt VR tijdens de bevalling?
Vrouwen kunnen de VR-bril opzetten wanneer ze willen, afhankelijk van de fase van de bevalling. De VR-bril biedt verschillende oefeningen, zoals ontspannings- en concentratieoefeningen, en ademhalingsmeditaties, begeleid door een coachende stem. De bril hoeft niet continu gedragen te worden en wordt niet gebruikt tijdens de daadwerkelijke geboorte van het kind. Vrouwen kunnen ook kiezen uit verschillende kalmerende omgevingen, zoals een strand, bergen, een sneeuwlandschap of een onderwaterwereld vol kleurrijke vissen.
Onderzoek en effectiviteit
Onderzoek toont aan dat VR effectief is in het verminderen van angst en pijn tijdens de bevalling. Uit de VIREL-studie (Virtual Reality Experience during Labour) van Zuyderland MC blijkt dat maar liefst 96% van de vrouwen opnieuw voor een VR-bril zou kiezen bij een volgende bevalling.
Overwegingen en nadelen
Hoewel het gebruik van VR tijdens de bevalling veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen. Niet alle ziekenhuizen hebben de benodigde technologie, en sommige vrouwen kunnen zich ongemakkelijk of duizelig voelen met een VR-bril. Daarnaast kan de bril de bewegingsvrijheid beperken en de VR-ervaring kan soms te veel afleiden van de lichaamssignalen. De kosten voor de aanschaf en het onderhoud van de apparatuur kunnen ook hoog zijn.
Conclusie
VR tijdens bevallingen is een innovatieve manier om de bevallingservaring te verbeteren. Ondanks enkele nadelen biedt het een waardevol alternatief voor traditionele pijnverlichting en ontspanningstechnieken, en het is een techniek die in de toekomst waarschijnlijk nog verder ontwikkeld zal worden.
Overige Toepassingen van Virtual Reality in de Zorg
Virtual Reality (VR) kan naast pijnbestrijding en angstvermindering bij bevallingen ook ingezet worden bij andere patiënten. Maakt therapieën en revalidatie leuker en effectiever en ondersteunt bij de behandeling van angststoornissen door middel van exposure therapie. Daarnaast biedt VR ondersteuning bij dementie door patiënten te kalmeren, simuleert het realistische scenario’s voor educatie en training van zorgverleners, en biedt het ontspanning aan patiënten die langdurig zijn opgenomen.
Denk jij dat VR jouw ziekenhuiservaring zou verbeteren? Deel je gedachten!
Ontdek meer van ZORGSOCIALS
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.