De flexibele farmacie: een eigenzinnige kijk op mijn opleiding

Lieve lezers, trek je labjas aan en zet je veiligheidsbril op, want we gaan een potje flex-perimenteren met het onderwijssysteem!

De flex-variant: een recept voor chaos?

Hier zijn we dan, week 6 van de opleiding tot apothekersassistent. Je zou denken dat we inmiddels een beetje structuur hebben gevonden, maar niets is minder waar. We zijn als flex-studenten verwikkeld in een soort academische schatzoektocht, waarbij we wanhopig proberen te ontcijferen hoe we de opdrachten moeten aanpassen aan onze situatie.

Laten we het zo zeggen: als dit een medicijn was, zou de bijsluiter langer zijn dan een wachtrij in de apotheek.

De stage: handleidingen en kopzorgen

Eindelijk is mijn BPV-contract rond! Tijd om de handen uit de mouwen te steken en… een handleiding te schrijven? Seriously? Ik dacht dat ik ging leren over geneesmiddelen, niet over het samenstellen van een IKEA-kastje.

Maar goed, ik laat me niet zomaar uit het veld slaan. Ik heb me op die handleiding gestort als een kind op een zak snoep. Het resultaat? Een magnum opus van 12 pagina’s, terwijl het er maximaal 8 mochten zijn. Oeps.

Het grote inkrimpexperiment

Daar stond ik dan, met mijn literaire meesterwerk dat meer weg had van ‘War and Peace’ dan van een beknopte instructie. Tijd voor wat drastische maatregelen. Ik heb geschrapt, geknipt en geschaafd tot ik uiteindelijk op 8 pagina’s uitkwam. Het was alsof ik mijn eigen woorden moest opofferen, maar soms moet je gewoon je trots inslikken (met een glas water, zoals in elke bijsluiter staat).

De toekomst: netwerken en zenuwachtig wachten

Mijn stagebegeleider moet mijn werk nog beoordelen, en ik ben benieuwd of er veel aanpassingen nodig zijn. Terwijl ik in spanning wacht of mijn handleiding een placebo of een wondermiddel blijkt, stort ik me alvast op de volgende opdracht: een overzicht maken van beroepen, functies en netwerken in de apotheeksector. Een soort ‘Wie is het?’, maar dan met witte jassen.

Tot slot

Dus hier sta ik, balancerend tussen flexibiliteit en frustratie, handleidingen en hoofdpijn. Maar weet je wat? Ik zou het voor geen goud willen missen. Want als er iets is wat ik heb geleerd, is het dat je in de farmacie altijd moet blijven experimenteren – zelfs als het onderwijssysteem het onderzoeksobject is.

Blijf aan de pillen… eh, ik bedoel, blijf op de hoogte voor meer avonturen uit de wondere wereld van de apotheek-in-wording!


Ontdek meer van ZORGSOCIALS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

"Jouw mening en ideeën maken deze blog nog waardevoller. Laat hieronder je reactie achter – ik hoor graag van je!"

Scroll naar boven