Brancherapport openbare apotheken: uitdagingen en kansen

In het huidige zorglandschap staan openbare apotheken voor grote uitdagingen. Uit het brancherapport ‘Openbare apotheken in beeld 2025’ van ABN AMRO blijkt dat de sector zich moet aanpassen aan veranderende omstandigheden om toekomstbestendig te blijven. Maar waar liggen de grootste knelpunten en welke kansen doen zich voor?

Personeelstekort: een groeiend probleem

Een van de meest urgente uitdagingen is het personeelstekort. Elke dag is gemiddeld 1,0 fte per apotheek bezig met het oplossen van medicijntekorten, wat de werkdruk verder verhoogt. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 50% van de medewerkers verwacht over drie jaar nog in de branche werkzaam te zijn. Bovendien ervaart 68% de werkdruk regelmatig of vaak als te hoog.

“De komende 10 jaar gaat bijna 25% van het huidige personeelsbestand binnen de openbare apotheek met pensioen,” waarschuwt het brancherapport. Dit terwijl de vraag naar farmaceutische zorg juist toeneemt door de vergrijzing.

Medicijntekorten: een dagelijkse realiteit

Het aantal geneesmiddeltekorten in 2024 (1.563) was weliswaar lager dan in 2023 (2.292), maar nog steeds het op één na hoogste getal in de afgelopen 10 jaren. Door deze tekorten werden ruim 4,5 miljoen Nederlanders gedupeerd. Het preferentiebeleid van zorgverzekeraars speelt hierbij een rol, aangezien het apothekers dwingt specifieke, vaak goedkopere medicijnen te leveren.

Digitalisering biedt oplossingen

Digitalisering kan een belangrijke rol spelen bij het efficiënter maken van de farmaceutische zorg. Het VIPP Farmacie programma en de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) zijn belangrijke stappen richting een meer geïntegreerde zorgbeleving. Door snelle en veilige informatie-uitwisseling kunnen fouten zoals verkeerde doseringen en schadelijke medicatie-interacties worden voorkomen.

Mitz, een innovatieve oplossing voor toestemmingsbeheer, stelt patiënten in staat om hun toestemming voor gegevensdeling eenvoudig te beheren, terwijl zorgaanbieders toegang krijgen tot essentiële medische informatie.

Verduurzaming als kans

De apotheekbranche heeft verschillende initiatieven ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid:

  1. Medicijnterugnameprogramma’s om milieuverontreiniging te verminderen
  2. Duurzame verpakkingsoplossingen met gerecyclede en biologisch afbreekbare materialen
  3. Digitalisering van processen om papierverbruik te verminderen
  4. Educatie en bewustwordingscampagnes over duurzaam medicijngebruik

Veranderende rol van de apotheker

Apothekers transformeren hun rol binnen de zorgsector door zich meer te richten op preventieve gezondheidszorg. Ze zijn steeds actiever bij ziektepreventieprogramma’s en het ondersteunen bij afbouw van medicatie. De functie van de apotheker als medicijncoach, waarbij medicatiebeoordelingen, jaargesprekken en ontslagbegeleiding relevant zijn, wordt steeds belangrijker.

Wat brengt de toekomst?

De openbare apotheeksector staat voor aanzienlijke uitdagingen die vernieuwing en strategische aanpassing vereisen. Stijgende zorgkosten, een toename in medicijngebruik en personeelstekorten dwingen apotheken om efficiënter te worden door technologische en innovatieve maatregelen te implementeren.

Ondanks deze uitdagingen bieden verschuivingen naar preventieve zorg en aandacht voor verduurzaming kansen voor transformatie binnen de apotheek. Samenwerking met andere zorgverleners, het sociaal domein en een optimale inzet van technologie en innovatie zijn essentieel voor toekomstige successen.


Ontdek meer van ZORGSOCIALS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

"Jouw mening en ideeën maken deze blog nog waardevoller. Laat hieronder je reactie achter – ik hoor graag van je!"