Soms zijn de meest waardevolle innovaties in de zorg dichterbij dan we denken. Dat bewijst Piet Ooms, apotheker van De Katwijkse Apotheek, die onlangs de KNMP zorginnovatieprijs 2025 in ontvangst mocht nemen. Een prestatie waar we als gemeenschap trots op mogen zijn!
Een doorbraak in longzorg
De prijs werd toegekend door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) voor het initiatief ‘Point-of-care1 FeNO meting in de apotheek’. Deze innovatie maakt het mogelijk om mensen met longproblemen, zoals astma, direct in de apotheek te testen wanneer hun medicatie onvoldoende effect heeft.
Veel mensen gebruiken hun inhalatiemedicatie niet op de juiste manier. Ze ademen niet diep genoeg in, puffen te snel achter elkaar of vergeten hun inhalator te schudden. Hierdoor komt het medicijn niet goed in de longen terecht en heeft het veel minder effect. Zonde, want zo gaat de werking vaak, letterlijk, in rook op.
Maar ook overmatig medicijngebruik kan hierdoor voorkomen worden. “Deze meting geeft ons inzicht in welke behandeling het beste past bij de individuele patiënt,” vertelt Piet enthousiast.
Van lokaal initiatief naar landelijke erkenning
Als kaderapotheker astma/COPD heeft Piet jarenlang gewerkt aan het verbeteren van zorg voor mensen met longaandoeningen. Zijn collega John Tjong Tjin Joe, bestuurslid van de Zorggroep Katwijk, overhandigde hem een prachtige bos bloemen om hem te feliciteren met deze bijzondere erkenning.
“Wat Piet heeft bereikt is echt bijzonder,” deelt John. “Hij kent zijn patiënten persoonlijk en weet precies waar de uitdagingen liggen in de dagelijkse praktijk. Die betrokkenheid zie je terug in deze innovatie.”
Waarom deze innovatie zo belangrijk is
Voor mensen met astma of andere longaandoeningen kan het frustrerend zijn als medicatie niet goed aanslaat. De FeNO-meting biedt uitkomst door:
- Direct inzicht te geven in de mate van ontsteking in de luchtwegen
- Te helpen bij het bepalen van de juiste medicatie en dosering
- Onnodige bijwerkingen te voorkomen door overbehandeling tegen te gaan
- De drempel te verlagen door de test toegankelijk aan te bieden in de apotheek
“Patiënten voelen zich gehoord,” legt Piet uit. “Ze hoeven niet meer te wachten op een ziekenhuisafspraak, maar kunnen direct in hun eigen vertrouwde omgeving terecht voor deze test.”
Samen werken aan betere zorg
De prijs onderstreept het belang van samenwerking tussen verschillende zorgverleners. De Zorggroep Katwijk, waar Piet deel van uitmaakt, stimuleert innovaties die de zorg toegankelijker en effectiever maken.
“We zijn ontzettend blij dat met dit initiatief weer een stap is gezet in de goede richting,” aldus John. “Het laat zien dat we als lokale zorgverleners echt het verschil kunnen maken.”
Groeiende belangstelling
De aanpak van Ooms trekt inmiddels de aandacht van andere apotheken in het land. Vorige maand bezochten tien apothekers uit verschillende provincies zijn praktijk om de methode te leren kennen. “Het mooie is dat het zo eenvoudig is,” zegt Ooms. “De test duurt maar een paar minuten en geeft direct resultaat.”
Zorgverzekeraars tonen ook interesse. Twee grote verzekeraars onderzoeken momenteel of de test standaard vergoed kan worden, gezien de potentiële besparingen op ziekenhuisopnames en medicatiekosten op lange termijn.
Voor astmapatiënten die benieuwd zijn naar hun longfunctie, is het advies duidelijk: vraag je huisarts of apotheker naar de mogelijkheden voor een FeNO-test. Het kan het verschil betekenen tussen leven mét astma en leven dóór astma.
- Point of care testing (POCT) is het proces van indiceren, uitvoeren, verwerken, interpreteren, com- municeren, vastleggen en opvolgen van een laboratoriumtest door een medewerker in de gezondheids- zorg tijdens de zorgverlening aan en in de nabijheid van de patiënt. ↩︎
Ontdek meer van ZORGSOCIALS
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.