Apotheken, opgelet: Dit verandert er in 2025!

Lieve collega’s in de apotheek. Er staat weer een hoop te gebeuren in 2025. Tijd om je schrap te zetten voor een aantal pittige veranderingen in de apotheek. Hier komen de belangrijkste wijzigingen waar je mee te maken krijgt:

Codeïne: Niet meer zomaar vergoed

Zeg maar dag tegen de makkelijke vergoeding van codeïne. Patiënten kunnen vanaf 2025 niet meer rekenen op een vergoeding uit het basispakket voor hoest, pijn of acute diarree. Er zijn wel uitzonderingen:

  1. Bij langdurige of terugkerende diarree
  2. Als loperamide niet werkt
  3. Als andere medicatie niet mag

Wtza: Nieuwe regels voor zorginstellingen

De Wtza gooit de boel om. Alle zorginstellingen, dus ook apotheken, moeten een vergunning aanvragen. Gelukkig krijgen bestaande zorgaanbieders die automatisch en gratis. Verder moet je voor 1 juni 2025 je jaarverantwoording openbaar maken. Kleinere apotheken krijgen het wat makkelijker en hoeven dit niet te doen. Het KNMP geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de Wtza.

Doorgeleverde bereidingen blijven vergoed

Goed nieuws! Doorgeleverde bereidingen1 met magnesium, kalium en zink blijven gewoon vergoed in 2025. Dus geen gedoe met geneeskundige zorg, het blijft gewoon onder farmaceutische zorg vallen.

Zzp’ers: Pas op voor schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari keihard optreden tegen schijnzelfstandigheid. Huur je zzp’ers in voor werk dat ze niet zelfstandig uitvoeren? Dan riskeer je boetes en naheffingen. Je hebt nog een jaar de tijd om je zaakjes op orde te krijgen.

Een grote verandering in de zorgsector

Vanaf 1 januari mogen huisartsen abortusmedicatie voorschrijven aan vrouwen die minder dan negen weken zwanger zijn. Als openbaar apotheker kun je deze medicatie dan verstrekken. Huisartsen en apothekers kunnen bij gewetensbezwaren doorverwijzen naar een collega. Maar een grote verandering in de zorg is het zeker!

Verplichte informatieverstrekking: Wees transparant

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil dat je patiënten actief informeert over je contracten met zorgverzekeraars. Gebruik narrowcasting in je apotheek om hieraan te voldoen. De KNMP biedt handige narrowcasts aan die je kunt gebruiken.

Dat zijn de belangrijkste veranderingen voor 2025. Zorg dat je goed voorbereid bent en blijf alert op de ontwikkelingen. Succes! Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar hoe het gaat met de medicijntekorten en de bijbehorende oplossingen. Ons team heeft namelijk best een aantal goede ideeën, maar het lijkt erop dat de overheid en zorgverzekeraars daar nog steeds niet voor openstaan.

  1. Doorgeleverde bereidingen zijn geneesmiddelen die niet geregistreerd zijn en in één apotheek worden bereid, waarna ze naar een andere apotheek worden gestuurd, waar het geneesmiddel vervolgens aan de patiënt wordt verstrekt. ↩︎

Ontdek meer van ZORGSOCIALS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

"Jouw mening en ideeën maken deze blog nog waardevoller. Laat hieronder je reactie achter – ik hoor graag van je!"

Scroll naar boven