Verminderen wachttijden door AI

Ziekenhuizen staan voor de uitdaging om wachttijden te verminderen, en AI kan daarbij een sleutelrol spelen. Hier zijn enkele manieren waarop AI het verschil kan maken.

Hoe AI de Zorg Ondersteunt zonder Zorgverleners te Vervangen

Als student in de apotheek zie ik de waarde van AI voor het verbeteren van de zorg en het ondersteunen van zorgverleners. AI kan een waardevolle rol spelen in het efficiënter maken van processen en het verlichten van de werkdruk. Toch ben ik terughoudend over het idee van AI als vervanging voor zorgpersoneel; juist de combinatie van technologie en menselijk inzicht maakt de zorg zo krachtig. Hier zijn enkele manieren waarop AI zorgteams kan ondersteunen zonder hen overbodig te maken.

1. Slimmere Personeelsplanning

Met AI kunnen ziekenhuizen hun personeelsplanning optimaliseren. Stel je voor dat er op drukke momenten precies genoeg zorgverleners beschikbaar zijn. Door gegevens over eerdere patiënten aantallen en piekmomenten te analyseren, kan AI helpen de roosters zo op te stellen dat er altijd voldoende personeel is. Dit betekent niet alleen minder stress voor zorgteams, maar ook een betere zorgervaring voor patiënten, die sneller geholpen worden.

2. Snellere Triage en Zorg

AI kan een waardevolle assistent zijn in de triage, waardoor patiënten sneller beoordeeld kunnen worden. Momenteel gebruiken zorgverleners in Nederland de digitale NHG-TriageWijzer1, een waardevolle tool die hen helpt om op basis van klachten en urgentiecategorieën weloverwogen beslissingen te nemen. AI kan deze processen verder ondersteunen door snel en efficiënt gegevens te analyseren, waardoor triagisten sneller door het triageproces kunnen navigeren en wachttijden worden verkort.

Het is echter cruciaal om te benadrukken dat de rol van de triagist onmisbaar blijft, vooral bij kwetsbare patiënten. AI zou moeten dienen als een hulpmiddel dat zorgverleners ondersteunt in hun besluitvorming, zonder het menselijke oordeel en de empathie te vervangen die zo essentieel zijn in de zorg. Door een evenwicht te vinden tussen technologie en menselijke interactie kunnen we een toekomst creëren waarin zowel innovatie als zorgzaamheid centraal staan.

3. Efficiëntie Achter de Schermen

In de zorg gaat -onnodig- veel tijd naar administratieve taken. Denk aan het plannen van afspraken en het verwerken van patiëntengegevens. AI kan dit proces stroomlijnen, zodat afspraken soepeler verlopen en patiënten minder lang hoeven te wachten. Zo houdt het zorgteam meer tijd over voor waar het écht om gaat: directe zorg en aandacht voor de patiënt.

4. Voorspellen van Drukte

AI kan op basis van historische gegevens voorspellen wanneer de piekmomenten in een ziekenhuis of kliniek plaatsvinden. Met deze informatie kunnen ziekenhuizen zich beter voorbereiden op drukke periodes, door bijvoorbeeld extra personeel in te zetten of bepaalde processen te versnellen. Maar ook het aantal ‘no-shows’ verminderen. Hierdoor kan de kwaliteit van de zorg ook op deze momenten gewaarborgd blijven, wat zorgt voor een aangenamere ervaring voor patiënten.

In het kort: Samenwerking tussen AI en Zorgverleners

Als student in de zorg met een sterke interesse in AI zie ik de waarde van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg, vooral voor data-analyse en patroonherkenning. AI kan artsen ondersteunen bij diagnoses en behandelkeuzes, maar heeft beperkingen bij taken die gezond verstand, ethiek en samenwerking vereisen. Daarom geloof ik in hybride intelligentie, waar AI samenwerkt met zorgprofessionals in plaats van hen te vervangen. Zo behouden we het menselijke inzicht, terwijl AI ons helpt zorg te verbeteren. Toch is het essentieel dat AI-systemen voldoen aan strikte privacyregels en begrijpelijk zijn voor zorgverleners en patiënten.

Acceptatie van AI

AI steeds meer verweven raken met de zorg, en het is de kunst om deze integratie zorgvuldig te begeleiden. Ik besef dat de acceptatie van AI nog een lange weg te gaan heeft, zowel voor patiënten als voor zorgverleners. Daarom ga ik hier graag wat dieper op in de blog ‘Acceptatie van AI’.

Hoe kunnen we de integratie van AI in de zorg zo vormgeven dat zowel patiënten als zorgverleners zich er comfortabel bij voelen? Laat het me weten!

  1. Of het handboek van de NHG-TriageWijzer. Waar ik ook mee heb leren werken tijdens de module ‘Triage‘. ↩︎

Ontdek meer van ZORGSOCIALS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Reacties zijn gesloten.