Wanneer een medicijn tijdelijk niet of onvoldoende beschikbaar is ontstaat er een medicijntekort. Dit kan komen door een falend voorkeursbeleid, productieproblemen, distributieproblemen, een plotselinge stijging in de vraag, of een tekort aan grondstoffen. In mijn eerdere blog lees je hier meer over.
Wat zijn de gevolgen?
Medicijntekorten hebben aanzienlijke gevolgen voor zowel patiënten als zorgverleners:
Deze gevolgen onderstrepen de noodzaak van effectieve maatregelen om medicijntekorten te voorkomen en de beschikbaarheid van essentiële medicijnen te waarborgen.
Maatregelen en Acties Tegen Medicijntekorten
Om medicijntekorten te voorkomen of aan te pakken, zijn er verschillende maatregelen op korte termijn mogelijk.
Met deze maatregelen kan de impact van medicijntekorten worden verkleind en kan de zorg beter inspelen op de behoeften van patiënten.
een Effectief Preferentiebeleid
De overheid zal echter verschillende maatregelen moeten nemen om het preferentiebeleid voor medicijnen te verbeteren en de effectiviteit ervan te vergroten, het daadwerkelijke probleem. Hier zijn enkele voorstellen:
Door deze maatregelen kan de overheid ervoor zorgen dat het preferentiebeleid effectiever en patiëntgerichter wordt. Tegelijkertijd kan ze de kosten beheersen en de beschikbaarheid van medicijnen waarborgen.
Minister Agema, Ervaar de Nood in de Apotheek: Een Oproep tot Actie!
Minister Agema, ik nodig u uit om een dag mee te draaien in de apotheek. Hierdoor wordt duidelijk dat er een dringende noodzaak is om het huidige preferentiebeleid aan te passen. In plaats van -verder- onderzoek door zorgverzekeraars, zou de focus moeten liggen op de ervaringen van de professionals die dagelijks met deze problemen te maken hebben.
Het voortdurende argument dat “er geen geld is”, moet stoppen. Momenteel worden middelen verspild, apotheken raken overbelast, en patiënten krijgen niet de zorg die ze verdienen.
Stop de medicijntekorten: teken de petitie
De petitie “Stop de medicijntekorten” is een gezamenlijke actie van huisartsen, apothekers, specialisten en patiënten die aandacht vraagt voor de voortdurende tekorten aan medicijnen in Nederland. Deze petitie pleit voor beleidsveranderingen om de beschikbaarheid van medicatie te garanderen en de negatieve impact op patiënten en zorgprofessionals te minimaliseren. Het verzoekt specifiek om een revisie van het preferentiebeleid, vermindering van de lasten voor zorgverleners en patiënten, en om onmiddellijke actie van politici, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit. #weslikkenhetnietlanger
Medicijntekorten Aanpakken? Deel deze Petitie en Draag bij aan de Oplossing!
We vragen je om deze petitie te delen met je vrienden, familie en collega’s, zodat we gezamenlijk een krachtig signaal kunnen uitzenden naar beleidsmakers en zorgverzekeraars dat verandering noodzakelijk is.
- “Op dit moment zien we echter een verminderde beschikbaarheid, terwijl de beloofde kostenbesparingen uitblijven. Apotheken worden hierdoor bovendien overbelast, wat leidt tot de noodzaak van extra personeel om de problemen als gevolg van dit preferentiebeleid op te lossen.” ↩︎
Ontdek meer van ZORGSOCIALS
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.